Espanjassa varsinkin isot kaupungit satsaavat paljon rahaa jouluvalaistukseen. Katoliseen kulttuuriin kuuluvat kiinteästi jouluseimet, joita näkee monien liikkeidenkin ikkunoissa. Jouluaaton tärkein hetki on suvun kanssa nautittava illallinen. Mieheni ja minä söimme päivällä valmistamiani suomalaisia jouluruokia ja illalla suku kokoontui anoppini luo. Meitä oli tänä vuonna koolla 14 ihmistä. Illallinen aloitettiin klo 21 jälkeen. Alkupaloina oli ilmakuivattua kinkkua ja muita leikkeleitä. Alkuruoaksi mieheni oli valmistanut 10 litran kattilallisen kala-äyriäiskeittoa, jota tarjoiltiin leipomani saaristolaisleivän ja kylmäsavustetun lohen kanssa. Suurin osa suvusta lopetti tässä vaiheessa. Nälkäisimmät jatkoivat vielä anoppini valmistaman uunissa kypsennetyn sianlihan, omenahillon ja perunamuusin kanssa. Äyriäissalaattia ei tainnut jaksaa maistaa kukaan ja myös isot ravut jäivät joulupäivän aterialle. Ruokajuomina viini, olut ja vesi. Jälkiruokana kahvin kanssa joulupöydässä nautitaan hunajasta ja mantelista valmistettuja turrón -makeisia. Turrón on oikeastaan ainoa varsinainen jouluruoka, jota ei muuna aikana vuodesta syödä. Äyriäisiä ja kinkkua täällä syödään pitkin vuotta.

Illallisen jälkeen oli espanjalaisten joululaulujen vuoro, jotka minun korvissani kuullostavat lähinnä juomalauluilta. Osaa lauluista "säestetään" anisviinapullon röpöllistä pintaa lusikalla soittaen. Myös tamburiinit kuuluvat soitinvalikoimaan. Laulujen kanssa kuuluu myös tanssia. Yli 80-vuotias dialyysissa oleva anoppinikin tanssi flamencoa! Täytyy myöntää, että näinä hetkinä kaipaan suomalaisia hartaita joululauluja. Minulle mieluista musiikkia olivat mieheni saksofonin soitto ja yhden veljen tyttären huilun soitto. Aikaisempina vuosina mieheni on toiminut joulupukkina Suomesta ostetussa kunnon pukinpuvussa, mutta nyt lapset ovat jo niin isoja, ettei pukille ole enää tarvetta. Aikuiset arpovat keskenään kuka ostaa kenellekin yhden korkeintaan 50 euron arvoisen lahjan. Lahjojen jakamiseen suku on kehittänyt minusta oudon tradition: kaikki lahjat laitetaan anopin sängyn päälle ja kun joku huutaa, että joulupukki on käynyt, kaikki myös aikuiset ryntäävät repimään paketteja auki!? Olen nähnyt lasten tekevän moista Suomessa, mutta en aikuisten miesten! Lopputulos on, ettei kukaan tiedä, mitä kukakin on saanut lahjaksi. Viimeistään tässä vaihessa iltaa tai paremminkin yötä, koska kello oli jo yli puolen yön, päätin taas viettää ensi joulun Suomessa. Joulupäivänä jäin kotiin lepäilemään, kun mieheni palasi jälleen anoppilaan.

Uudenvuodenaaton traditioihin Espanjassa vuoden vaihteen ilotulitusten lisäksi kuuluu viinirypäleiden syönti. Jokaisella 12 kellonlyömällä vuoden vaihtuessa syödään yksi viinirypäle. Kaupoissa myydään 12 viinirypäleen tölkkejä! Tapa on saanut alkunsa vuonna 1909, kun Alicanten seudulla oli viinirypäleiden ylitarjontaa ja viljelijät kehittivät hyvän myyntikonstin. Mieheni vietti aattoillan veljiensä kanssa ja minä lepäilin kotona, jotta jaksoin uudenvuoden päivän aamuna lähteä vuorille vaeltamaan. Joulunpyhien sää on ollut upean aurinkoinen, joten olen nauttinut vuorilla vaeltamisesta ja lenkkeilystä. Ne auttavat viime aikona minua paljon vaivanneisiin nivelkipuihin, jotka ovat lääkitykseni sivuvaikutus.

Espanjan katoliseen kulttuuriin kuuluu perinteisesti, että lahjoja ovat tuoneet itämaan tietäjät loppiaisena. Joulupukki rantautui tänne vasta diktaattori Francon kuoltua vuoden 1975 jälkeen, kun Espanja avautui ulkomaisille vaikutteille. Loppiaisaattona kaupungeissa järjestetään loppiaiskulkueita, joissa itämaan tietäjät saapuvat. Illalla eteiseen laitetaan jotain syötävää tietäjille ja heidän kameleilleen. Loppiaisaamuna lapset löytävät lahjoja kenkiensä päältä eteisestä. 

Kun näissä traditioissa ei vielä ole tarpeeksi mieheni veljet, joilla on jazz-yhtye, konsertoivat joulun välipäivinä pariinkiin kertaan. Mieheni isä kuoli 30.12.1988. Siitä lähtien suku on viettänyt jonakin näistä joululoman päivistä muistopäivää, jolloin koko suku kokoontuu ja kävelee ensin metsässä isän muistokivelle ja sitten syödään yhdessä. Tänä vuonna päiväksi valikoitui tämä sunnuntai ja meitä oli koolla 20 ihmistä. Huomenna koulut alkavat joululoman jälkeen ja paluu arkeen alkaa.