Espanjan pääministeri puhui taas eilisiltana televisiossa ja huomisesta 30.3.2020 alkaen Espanjan talouselämä suljetaan ja toimintaan jäävät vain välttämättömimmät toiminnat, kuten terveydenhuolto, apteekit, elintarvikehuolto ja turvallisuusviranomaiset vähintään 9.4. asti. Kuluneiden kahden viikon aikana moni teollisuuden ja palvelun ala on ollut edelleen auki, mutta nyt liikkumista rajoitetaan vielä tiukemmin koronatartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

Viime viikolla kirjoitin vanhainkotien katastrofaalisesta tilanteesta täällä ja asiasta on kuulemma uutisoitu myös Suomessa. Itselläni on kuukauden työkokemus sairaanhoitajana paikallisessa vanhainkodissa vuonna 2010. Jo silloin tilanne oli sellainen, että kuukauden jälkeen irtisanouduin työstäni, koska oma ammattietiikkani ei kestänyt vanhusten huonoa hoitoa. Henkilökuntaa oli yksinkertaisesti liian vähän ja vanhukset maksavat tuhansia euroja hoidosta. Täällähän on tyypillistä, että omaiset käyvät esim. syöttämässä ja ulkoiluttamassa vanhuksia ja nyt kun se estettiin koko systeemi romahti ja vanhukset jäivät heitteille. 

Mieheni ja minä voimme edelleen oikein hyvin. Laitamme vuorotellen ruokaa ja leivomme paljon. Minulla on parhaillaankin pari saaristolaislimppua uunissa. Tuorehiivaa ei löydy enää kaupasta, joten nyt leivotaan leivinjauheella ja mieheni aikoo ryhtyä leipomaan leipäjuuren avulla. Viikon kohokohta on kauppareissu, kun pääsee ulos kävelemään. Joogamatot, piikkimatot ja kuntopyörä ovat ahkerassa käytössä. Meillä oli alunperin suunnitelmissa lähteä tällä viikolla Portugalin rannikolle vaeltamaaan, mutta nyt parisuhdelomaa vietetäänkin kotona. Tämä kiireetön yhdessäolo tekee hyvää meidän parisuhteellemme, joka voi hyvin. Monet eivät varmaan ole yhtä onnekkaita, jos parisuhde ei ole kunnossa, pitää tehdä kotona etätöitä, lapsetkin ovat siinä keskellä ja asutaan pienessä asunnossa.

Työnhakuprosessini jatkuu etukäteistehtävien ja videoneuvottelujen välityksellä. Ensi viikolla paitsi, että vaihdan vuosikymmentä, tulee kuluneeksi viisi vuotta rintasyöpädiagnoosista ja tämä blogi täyttää viisi vuotta. On siis monta aihetta juhlaan.