Olin tällä viikolla Madridissa sovittuani kaikki syöpäkontrollit samalle päivälle. Nyt kuusivuotistarkastuksessa olivat vuorossa verikokeet, rinnan magneettikuva, gynekologi ja onkologi. Kaikki näyttäisi olevan hyvin, mutta hormoniperäisen rintasyövän hoitopolitiikka on muuttunut. Joulukuussa sain lopettaa lääkityksen viiden vuoden jälkeen ja nyt se aloitetaan uudestaan rytmillä yhdeksän kuukautta lääkitystä, kolme lepoa, yhdeksän lääkitystä, kolme lepoa jne. ainakin pari kolme vuotta lisää. Aloitan siis jälleen Anastrozolin sekä D-vitamiini + kalkkivalmisteen, koska lääkitys lisää osteoporoosin riskiä. Anastrozol kuuluu aromataasinestäjiin eli se vähentää estrogenin tuotantoa, joka aiheuttaa hormoniperäistä rintasyöpää. Tiedossa on siis jälleen kuumia aaltoja ja nivelkipuja. Olen kuitenkin valmis tekemään kaikkeni, ettei syöpä uusiutuisi.

Toinen asia, johon nyt tartuttiin on koholla oleva kolesteroliarvoni. Se on ollut koholla jo vuosia ja syöpälääkitys saattaa nostaa sitä lisää. Suvussani on myös korkeaa kolesterolia. Gynekologini, joka tuntee minut jo vuosien takaa, on sitä mieltä, että minun pitäisi aloittaa lääkitys. Hän tietää, että syön todella terveellisesti, liikun paljon, enkä ole koskaan polttanut. Minulla on ensi keskiviikkona soittoaika omalääkärilleni, jotta hän lisää syöpälääkityksen taas sähköiseen reseptiini ja kysyn samalla häneltä kolesterolin hoitopolitiikasta. En tietenkään haluaisi syödä yhtään ylimääräistä lääkettä, mutta kuten gynekologini sanoi, olen myös jo sairastanut aika riittävästi tähän ikään mennessä. Myönnän, että tässä kaikessa on ollut taas vähän sulattelemista. Tiedän, että tämä kaikki on ennaltaehkäisyä, mutta silti se vaatii oman hyväksymisprosessinsa. 

Työrintamalla riittää vilskettä. Asiakaskontakteja on vuoden ensimmäisen kolmanneksen aikana ollut yli tuhat. Sen lisäksi jatkan verkostoitumista. Madridissa käydessäni kävin esimerkiksi vierailulla Suomen suurlähetystössä ja tässä kuussa kokoontuvat sekä ohjaus- että seurantaryhmä. Hankkeesta tiedottaminen on työn kolmas tärkeä painopiste eli jatkan kirjoittamista ja haastattelujen antamista. Vähitellen pitäisi ehtiä myös alkaa koota tietopaketteja palveluista Espanjassa ja Suomessa, joita voi sitten jakaa kyseleville. Olen mukana Merimieskirkon kesäjuhlien suunnittelutoimikunnassa. Juhlat järjestetään rajoitusten puitteissa elokuussa Naantalissa. Olen siellä mukana kertomassa työstäni. Nyt on edessä vielä parin kuukauden työrupeama ennen yhdistettyä työ- ja kesälomamatkaa Suomeen heinä-elokuussa. Toivon saavani ainakin yhden koronarokotuksen ennen sitä. Minun ikäluokkani saa kuulemma alkaa varata rokotusaikoja tämän kuun lopussa.

Espanjan poikkeustila päättyi tänään eli suurin osa rajoituksista, kuten ulkonaliikkumiskielto ja kielto liikkua itsehallintoalueiden välillä poistui. Andalusiassa ravintolat saavat taas olla auki puoleen yöhön sekä on luvallista kokoontua isommissa porukoissa. Tällä alueella odotetaan kovasti turismin elpymistä. Toivottavasti kaikki toimivat kuitenkin vastuullisesti, ettei rajoituksia tarvitse uudestaan kiristää. Rokotustahti Espanjassa on onneksi reipas, joten uskotaan parempaan tulevaisuuteen.