Tapasin tänään vihdoinkin kirurgin yli kolmen viikon odottelun jälkeen. Hän on mukava nainen, joka vastaili kärsivällisesti minun ja puolisoni kysymyksiin. Ensimmäinen postiiviinen uutinen on, ettei rintasyöpä ole lähettänyt etäpesäkkeitä! Syöpä on HER2 -negatiivista eli yleisempää tyyppiä ja TNM-luokitus on T1N0M0, joka tarkoittaa, että kasvain on pienempi kuin 2 cm, se ei ole levinnyt imusolmukkeisiin, eikä ole lähettänyt etäpesäkkeitä. Kasvaimen koko magneettikuvassa on 17 x 7 x 18 mm. Hoitona tulee olemaan mastektomia eli koko rinnan poisto ja samassa leikkauksessa rakennetaan uusi rinta tilalle. Leikkauksen aikana tehdään vartijaimusolmuketutkimus, jossa päätetään, poistetaanko kainalon imusolmukkeet. Annoin jo kirjallisen luvan siihenkin kuten leikkaukseenkin.

Koko rinnan poistoleikkaus on oma valintani. Toinen vaihtoehto olisi nyt poistaa vain kasvain, mutta sen jälkeen saatetaan joutua tekemään uusi leikkaus, jos kasvain osoittautuukin suuremmaksi ja osapoiston jälkeen joudutaan aina antamaan sädehoitoa. Kokopoiston jälkeen voi olla, ettei sädehoitoa tarvita. Solunsalpaajahoidon sekä hormonihoidon tarve leikkauksen jälkeen on jo lähes varmaa, mutta varmistus asioihin saadaan leikkauksen jälkeen, kun kasvain on analysoitu. En tiedä Suomen hoitopolitiikkaa, mutta täällä uusi rinta rakennetaan jo samassa leikkauksessa. 

Maanantaina minulla on plastikkakirurgin vastaanottoaika, jossa otetaan mitat uudesta rinnasta, jonka koon saan kuulemma itse valita! Kuullostaa oudolta, että joku haluaa eri kokoisen kuin toinen rinta on, mutta kaikenlaisia haluajia kuulemma on. Tiistaina lääkäreiden työryhmä kokoontuu ja käsittelee tapaustani ja sen jälkeen minulle soitetaan leikkausaika, joka tulee olemaan vapun jälkeen kahden viikon sisällä. Minulle tullaan tekemään myös perinnöllisyyskartoitus nuoren ikäni takia. Leikkauksen jälkeen siirryn syöpätautien erikoislääkärin potilaaksi.

Olo on toisaalta helpottunut ja toisaalta aika sekava. Odotin pääseväni jo leikkaukseen, mutta odottelu jatkuu edelleen. Puolisollani ja minulla oli Kanarian pyöräilyreissu varattuna toukokuun lopussa, mutta kirurgi sanoi, että sen voimme nyt unohtaa. Leikkaus tulee kestämään hänen arvionsa mukaan ainakin viisi tuntia ja sairaalassa tulen olemaan vähintään 3-4 päivää ja noin isosta leikkauksesta toipuminen vie aikansa. No puolisollani on silloin lomaa, joten minulla on hoitaja kotona. Liikunnallisesta elämäntavastani ja normaalipainosta on kuulemma suuri etu leikkauksessa. Puolisoni ja minä kävimme muuten eilen yhdessä parturilla ja leikkasimme molemmat siilitukat. Malli on kätevä niin urheilijalle kuin syöpäpotilaallekin.