Espanjalaisen katolisen pääsiäisen erityispiirre ovat hiljaisen viikon kulkueet (procesión), joita katoliset veljeskunnat eli cofradiat järjestävät. Niitä voi nähdä kaikkialla Espanjassa palmusunnuntain ja pääsiäisen välisellä viikolla (Semana Santa). Erityisen upeita ne ovat Andalusian alueella kuten Sevillassa ja Kastilian alueella.

Kulkueissa kerrotaan Jeesuksen kärsimystien tapahtumista (paso) ja ne ovat lähtöisin ajalta, jolloin lukutaidottomia ihmisiä haluttiin valistaa. Kulkueiden hahmot esittävät Neitsyt Mariaa ja Jeesusta kantamassa ristiä tai ristiinnaulittuna. Myös viimeisen ehtoollisen tapahtumia saattaa nähdä. Nämä käsityöläisten tekemät taideteokset ovat kullalla ja hopealla päällystettyä puuta kukilla ja kynttilöillä ympäröitynä.

Hahmojen kantaminen on kunniatyö, josta kilpaillaan. Ennen se oli ainoastaan miehille varattu tehtävä, mutta nykyään naisiakin hyväksytään kantajiksi. Kulkueeseen kuuluu surullista vaskimusiikkia soittava ryhmä. Kulkue saattaa pysähtyä välillä, jos joku kadulla alkaa laulaa kuvaelman hahmoille suunnattua saeta-laulua. Kuvaelman jälkeen tulee ihmisryhmä katuvia (penitentes), jotka katuvat ja sovittavat syntejään katolisen perinteen mukaan. He ovat pukeutuneet kaapuihin ja huppuihin (capirote), jotta henkilöllisyys ei paljastu, koska katumus on yksityistä.

Kulkueita seuraavat kaduilla sadat ihmiset ja niitä näytetään myös televisiossa. Esimerkiksi armeijan varuskunnissa on lippu puolitangossa kiirastorstaista pääsiäisyöhön Kristuksen kuoleman muistoksi ja hiljaisen viikon kulkueissa saatetaan soittaa kansallishymniä. Katolisen kirkon asema Espanjassa on vahva. Kirkolla on vaikutusvaltaa myös maan politiikassa. Kirkko ei esimerkiksi maksa kiinteistöveroa. Espanjassa on paljon kirkon omistamia yksityiskouluja, joita silti valtio myös tukee.

Mainitsin yhdessä aiemmassa blogitekstissäni, että minua haastateltiin podcastiin. Nyt haastattelusta kiinnostuneet, jotka eivät ole vielä Facebookin linkkiä huomanneet, löytävät haastattelun netistä "Podcast: Cafe au lait - Kahvihetkiä maailmalla". Hyvää pääsiäistä!