Olen aloittanut vähitellen jo jouluun valmistautumisen. Lähetin tällä viikolla joulutervehdykset Suomeen. Tänään olin kolme  tuntia myymässä suomalaisen ev. lut. seurakunnan joulumyyjäisissä hernekeittoa ja glögiä. Meillä suomalaisilla on kaksi pöytää saksalaisen seurakunnan myyjäisissä. Ulkopöydässä myydään hernekeittoa, lohivoileipiä ja glögiä joulupiparin kera. Sisäpöydässä myydään suomalaisia makeisia, kakkuja, karjalanpiirakoita, hapankorppuja, hernekeittopurkkeja, villasukkia on arpajaiset jne. Saksalaiset myyvät mm. bratwursteja ja olutta. Ihmisiä oli paljon liikkeellä ja kauppa kävi hyvin. Kaupungin jouluvalot sytytettiin eilisiltana. 

Suomeen tuloa valmistelin eilen käymässä paikallisessa  KELA:ssa hakemassa väliaikaisen EU-sairaanhoitotodistuksen, jos joudun joululoman aikana Suomessa hakeutumaan lääkärille. Minun ei ole mahdollista saada Espanjasta tällä hetkellä varsinaista EU-sairaanhoitokorttia, koska en ole töissä. Voin saada erikseen haettavia todistuksia yhteensä 90 päivän ajaksi vuodessa. Tämä maa on oikea byrokratian paratiisi!

Viikko sitten olimme yhden ystävämme äidin sielunmessussa. Espanjassahan hautajaiset järjestetään heti seuraavana päivänä kuoleman jälkeen. Vainaja siirretään kuoleman jälkeen yleensä tanatorioon, joka on hautajaisia järjestävä yritys, jossa omaiset voivat käydä hyvästelemässä vainajan. Sieltä vainaja siirretään kirkon kautta tai suoraan useinmiten tuhkattavaksi. Tuhka viedään sukuhautaan tai sirotellaan myöhemmin, minne perhe tai vainaja oli toivonut. Katoliset järjestävät vainajan sielunmessun myöhemmin esim. tässä tapauksessa kuukausi kuoleman jälkeen. Minä mietin omat hautajaiseni valmiiksi jo vuosia sitten ennen Tansaniaan muuttoa. 

Ensi viikolla minulla on edessä leikkausvalmistelut eli verikokeet, sydänfilmi ja anestesialääkärin vastaanotto tammikuista rintaproteesin asennusleikkausta varten.