Olin eilen onkologin vastaanotolla. Edellispäivänä otetut verikokeet olivat kunnossa. Ainoastaan hemoglobiini on alhainen 115, mutta lääkärin mukaan se johtuu siitä, että sytostaatit haittaavat edelleen luuytimen punasolujen tuottoa, joten pitää odottaa rauhassa, että elimistö palautuu. Onkologi kuunteli keuhkot ja sydämen ja tutki rinnat. Valitin leikatun rinnan kipua, sillä viime päivinä en ole voinut ajatellakaan esim. rintaliivien käyttöä leikatun rinnan kivun vuoksi. Kipu johtuu kuulemma ihon venymisestä, kun rintaproteesia on täytetty ja se painaa kudoksiin. Minulla on seuraava plastikkakirurgin vastaanotto 28.9. eli palaan silloin asiaan. 

Nyt minulle määrättiin aloitettavaksi viiden vuoden hormonaalinen hoito eli Tamoksifeeni-lääkitys, yksi 20 mg:n tabletti aamuisin, jonka aloitin tänään. Lääke on antiestrogeeni, joka estää estrogeenin sitoutumista syöpäsolun hormonivastaanottimiin. Lääkitys ylläpitää siis jo alkaneita rajuja vaihdevuosioireita. Onkologini kertoi lääkityksen sivuvaikutuksista: kuumat aallot ja hikoilu, unettomuus, mielialan vaihtelu, emättimen kuivuus, luukivut, veritulppariski, endometrioosi eli kohdun limakalvon paksuuntuminen ja kohtusyöpäriski. Kerroin jo tietävänikin tuon kaiken. Lääkärini mukaan oireet ovat niin rajut, koska vaihdevuodet on aiheutettu keinotekoisesti liian aikaisin. Kerroin kuumien aaltojen herättävän minut kahden tunnin välein. Esimerkiksi viime yönä heräsin klo 1, 3, 5 ja klo 6 jälkeen en enää nukkunut. Ihmettelin, miten ihmiset pystyvät käymään näillä oireilla töissä. Voin kuulemma saada oireisiin venlafaksiini-lääkityksen. Venlafaksiini on masennuslääke, joka on kuitenkin riippuvuutta aiheuttava, joten yritän selvitä ilman sitä, kun en käy töissä ja voin levätä päivälläkin. Kerroin lääkärille puolisoni sairastumisesta ja epäonnistuneesta psykiatrikäynnistä ja nyt hoitojen tässä vaiheessa hän vihdoin kertoi Espanjan syöpäyhdistyksestä, jolla on vastaanotto samassa sairaalassa! Uskomatonta, miten tietoa pitää lypsää! Eikä psykiatri puhunut minulle asiasta mitään! No katsotaan, otanko sinne yhteyttä.

Kysyin onkologin mielipidettä toisen rinnan, munasarjojen ja kohdun poistosta, jos minulta ei löydy rintasyöpägeeniä. Siinä tapauksessa, että geeni löytyy minulta jo otetusta verikokeesta, koko setti poistetaan. Onkologi sanoi olevansa valmis puoltamaan poistoa myös siinä tapauksessa, ettei geeniä löydy eli kirjoittamaan lausunnon vakuutusyhtiötäni varten. Haittoja ei kuulemma ole normaaleja leikkauskomplikaatioita lukuunottamatta. Ensi maanantaina menen gynekologin vastaanotolle ja kysyn myös hänen mielipidettään. Odotan nyt joka tapauksessa geenitestin tulosta ja elimistön pitää toipua sytostaattihoidoista ennen seuraavaa leikkausta. Haluan kuitenkin jo kysellä asiantuntijamielipiteitä asiasta. Onkologin tapaan seuraavan kerran kuukauden päästä ja sitä ennen käyn verikokeissa, joissa otetaan myös hormonimäärityksiä. Tultuani eilen ulos onkologin vastaanotolta olin ensimmäistä kertaa tyytyväinen, koska lääkärillä tuntui kerrankin olevan aikaa minulle ja kysymyksilleni. Huomasi, että hän oli levännyt lomalla.

Sairaalasta päästyäni tapasin puolisoni kaupungilla ja menimme kolmen kuukauden tauon jälkeen ravintolaan syömään ja elokuviin ihan kahdestaan. Ihana tuulahdus normaalia elämää, eikä pelkkää sairautta!