Meillä on lämmitysjärjestelmäremontti menossa. Talomme omistaja ehdotti remonttia jo aiemmin kesällä, mutta pyysimme lykkäystä, kun olimme molemmat sairaina. Homma kuullosti yksinkertaiselta: vaihdetaan lämminvesivaraaja, joka käynnistyy sähköllä ja lämmittää sen jälkeen kaasun avulla sekä pattereissa kiertävän veden että käyttöveden. Vanha varaaja oli jo kiellettyä mallia, koska se voi aiheuttaa kaasuvuodon huonon ilmastoinnin takia. 

Olen sen verran monet remontit läpikäynyt jo täällä ja sitä ennen Tansaniassa, että yritin varautua siihen, ettei se nyt ihan niin yksinkertaista ole. Tyhjensin keittiön ruokatavaroita sisältävät kaapit jo etukäteen. Homma aloitettiin torstaina. Kuinka ollakaan juuri sinä päivänä puolisollani oli jo sovittu meno, joten sain olla täällä remontin valvojana. Pomo oli espanjalainen ja työmiehet Ukrainasta. Keittiössä ollut vanha varaaja otettiin pois ja uuden varaajan ilmastontia varten vedettiin kaksi putkea välikaton kautta eteisen yli ulos. Toisesta putkesta puhdas ilma kulkee sisään ja toisesta likainen ulos. Eteisestä otettiin sitä varten sisäpuolen kattolevyjä irti, jotta putket saatiin sinne. Kaikki meni siihen asti hyvin, kunnes uutta varaajaa alettiin asentaa ja pora osui seinässä olevaan vesiputkeen! Nyt piti eteisen seinäänkin tehdä reikä, jotta päästiin vesiputkeen käsiksi. Vesivahinkojen kohdalla täkäläisestä huonosta rakennustekniikasta on se etu, että kun taloissa ei ole minkäänlaisia eristeitä, vaan tiilen päällä suoraan joku levy ja maali ei myöskään kosteusvaurioita tule, kun eristeet eivät voi homehtua. Nimimerkillä jo yhden vesivahingon Espanjassa kokenut. Eristeiden puuttuminen näkyy esim. täällä tuhannen metrin korkeudessa vuoristossa talvella korkeana lämmityslaskuna, kun suuri osa lämmöstä menee harakoille. Joka talvi on kuitenkin pakkasta ja lunta ainakin muutamana päivänä.

Tässä vaiheessa remontin edistymistä hienoa valkoista perunajauhomaista pölyä oli jo koko talo täynnä ja siitä syntyy veden kanssa sekoitettuna kiva suurus, joka leviää kenkien mukana sopivasti joka paikkaan. Vesiputki löytyi, se saatiin tukittua ja lämminvesivaraaja paikalleen. Saimme siis torstai-iltana taas jo vettä. Perjantaina työmiehet palasivat tukkimaan tekemiään reikiä, jotka saavat nyt viikonlopun yli kuivua. Huomenna on vuorossa maalaus. Perjantai-iltana riehuin keittiön kimpussa ja eilen yritin taistella valkoista pölyä vastaan. Tiedän jo entuudestaan, että esim. lattioita pitää pestä useampaan kertaan ennen kuin valkoinen tahna häipyy. Toivon todella, että huomenna maalauksen jälkeen remonttimiehet saavat hommansa valmiiksi.