Madridissa on parhaillaan menossa YK:n ilmastokokous, jonka piti alunperin olla Chilessä, mutta maan poliittisen tilanteen vuoksi siirtyikin tänne. Kokoukseen osallistuu 25000 ihmistä ilmastoaktivisti Greta Thunberg mukaanlukien. Perjantaina Madridissa oli iso kymmenientuhansien ihmisten mielenosoitus, johon myös aktiivinen mieheni osallistui. Asia on elintärkeä, mutta minua suuret väkijoukot pikkukaupungin tyttönä ahdistavat.

Madridissa on erittäin toimiva joukkoliikenne, mutta autoilua pitäisi entisestään rajoittaa päästöjen vähentämiseksi. Täälläkin sähköautoilua pitäisi alkaa tukea. Kaupoissa on jo kestopusseja ostoksille, mutta vihanneksia ja hedelmiä varten tarkoitetut kestopussit loistavat vielä poissaolollaan ja moni ystävämme on ilahtunut, kun olen tuonut niitä Suomesta lahjaksi. Täälläkin jo kierrätetään, mutta ei Suomen veroisesti. Esim. pullojen ja tölkkienkierrätysautomaatteja ei ole missään. Jokaisen pitäisi katsoa peiliin näin joulun alla kuluttamisensa suhteen ja suosia aineettomia joululahjoja. Lihansyöntinsä jokainen päättää itse, mutta on selkeästi osoitettu, että karjankasvatus on luonnonvaroja tuhoavaa ja kasvispainotteinen ruokavalio on myös terveydelle parempi vaihtoehto. Oma helmasyntini on lentäminen ja ihailen Gretan matkustelua veneillä ja junilla. 

Espanjan joulunalusta värittävät ilmastokokouksen lisäksi hallitusneuvottelut ja turvapaikanhakijoiden tulva. Kanarian vastaanottokeskukset ovat täpötäynnä Afrikan mantereelta tulleista ihmisistä. Eräs ystävämme sanoi jo, ettei meressä voi enää uida, koska se on liian monen hauta. Täällä Madridissa on Etelä-Amerikan maista tulleita perheitä kadulla, koska turvapaikanhakijoille tarkoitetut keskukset ovat aivan täynnä. 

Meillä oli tosi sosiaalinen marraskuu. Meillä kävi vieraita ja vierailimme itse sekä kävimme konserteissa. Sää oli sateinen, tuulinen ja kylmä, joten pyöräilemään pääsi vain muutaman kerran. Kävin siis sauvakävelemässä, joogasin ja kävimme tanssikurssilla. Alkavalla viikolla osallistumme Suomen suurlähetystön itsenäisyyspäivävastaanotolle, joka järjestetään täällä näin jälkikäteen sekä suomalaisten joulukirkkoon, jossa lauletaan Kauneimpia Joululauluja. Olen leiponut saaristolaislimppuja lahjaksi ja sukulaisten joulunviettoon. Mieheni veljenlapset osaavat jo leipoa joulupiparit. Tulevan joulun ja vuosikymmenen vaihteen vietämme Teneriffalla. En siis aio tehdä mitään jouluvalmisteluja ja haluan jo nyt toivottaa kaikille rauhallista joulunaikaa ja hyvää alkavaa vuosikymmentä 2020!