Suomalaiset ystävät toivat tervetullutta vaihtelua tähän sairastamiseen. Puolisoni on myös ollut viiden päivän musiikkikursilla toisella puolella maata, joten saimme puhua rauhassa suomea. Kaikki, jotka ovat joskus joutuneet tulkkaamaan tietävät, että se on raskasta. Nämä ystävät puhuvat kyllä todella hyvää englantia, mutta nyt puolisoni oli paikalla vain osan aikaa. 

Keskiviikkona olin jälleen infektiotautien erikoislääkärin vastaanotolla ja hän määräsi nyt tuberkuloosilääkityksen aloitettavaksi, kun syöpälääkitys on muutettu, eikä yhteisvaikutuksia pitäisi aiheutua. Minun pitää silti mennä vielä ensi torstaina 3.3. sisätautilääkärin vastaanotolle, joka kirjaa minut nyt julkisen terveydenhuollon potilaaksi tämän hoidon osalta. Tämä erikoislääkäri ei voinut sitä tehdä. Eläköön byrokratia! Sitten voin saada lähetteen verikokeisiin ja reseptit lääkkeisiin julkiselle puolelle. Onneksi kylämme apteekki on joustava ja sain sieltä jo tilattua ja ostettua lääkkeet ja aloitan ne huomenna. Saan sitten rahaa takaisin, kun vien reseptin sen saatuani. Minulle määrättiin kuuden antibiootin hoito kuudeksi kuukaudeksi siten, että ensin kaksi kuukautta otan neljää antibioottia: rifampisiinia 450 mg/vrk, isoniatsidia 225 mg/vrk, pyratsiiniamidia 1200 mg/vrk ja etambutolia 825 mg/vrk. Ne ovat onneksi kaikki kolmessa isossa tabletissa, jotka otan aamuisin tyhjään vatsaan tuntia ennen aamiaista. Kiellettyjen listalla ovat alkoholin lisäksi mm. juusto ja tonnikala. Kuukauden päästä menen verikokeisiin ja seurataan esim. miten maksa kestää tätä hoitoa. Kahden kuukauden päästä nämä antibiootit lopetetaan ja tilalle tulee seuraavaksi neljäksi kuukaudeksi kaksi antibioottia, jotka ovat ilmeisesti pelkästään rifampisiini ja isoniatsidi. Kaikki riippuu siitä, mitä kasvamassa olevasta viljelystä ja verikokeista löytyy. 

En aloittanut antibiootteja vielä tällä viikolla, koska perjantaina minulle laitettiin vatsanahkaan vihdoinkin Zoladex-implantti, kun sain sen reseptitarkastuksesta ja tilattua apteekista. Kävin terveysasemalla ja sairaanhoitaja laittoi sen. Silläkin reissulla oli vähän ongelmia, kun kyseisen implantin laitto ei ole aivan jokapäiväistä puuhaa. Se pitää nyt kuitenkin laittaa aina 28 päivän välein, joten katsotaan oppisinko laittamaan sen itse. Minulla on myös pohdinnassa terveysaseman vaihto. Puolisoni ja minä olemme jo vuosia käyneet isomman naapurikylän, jossa ennen asuimme, terveysasemalla, jossa joutuu aina odottamaan pitkään. Meillä on omassa kylässämmekin aivan kotimme lähellä terveysasema ja kävin jo yhtenä päivänä kyselemässä, miten vaihto tapahtuu. Tarvitsen kaupungintalolta todistuksen, että olen tässä kylässä kirjoilla sekä sairasvakuutuskortin ja vaihto voidaan tehdä. Se helpottaisi elämääni, kun joudun nyt käymään usein uusimassa reseptejä.

Tänä aamuna olin rinnan kontrollimagneettikuvassa. Edellinenhän otettiin viime keväänä ennen rinnanpoistoleikkausta. Jo eilen satoi lunta ja tänä aamuna maassa oli parikymmentä senttiä uutta lunta. Täällä se tarkoittaa liikennekaaosta. Bussit onneksi kulkivat ja pääsin ajoissa sairaalaan. Kanyyli ja varjoaine suoneen ja koneeseen. Tutkimus kestää lähes tunnin, mutta se sujui jo rutiinilla. Nyt kun implantti on paikallaan ja varjoaine poistumassa elimistöstä voin huomenna aloittaa tuberkuloosihoidon. Kysyin lääkäriltä Suomessa normaalisti antibioottihoidon yhteydessä suositeltavista maitohappobakteereista. Hänen mukaansa niiden hyötyjä ei ole tieteellisesti todistettu ja riittää, kun syön jogurtin päivässä?! Täälläkin maitohappobakteerivalmisteita myydään ja ne ovat hintavia kuten Suomessakin, mutta aion ostaa niitä. Puolen vuoden antibioottihoito tappaa kuitenkin kaiken normaalin bakteerikannan. Toivon hartaasti, että selviän vähillä sivuvaikutuksilla.