Lupasin kirjoittaa pyydettyjä suosikkireseptejäni, jotta halukkaat voivat kokeilla. Ohjeet ovat yhtä lukuunottamatta vegaanisia ja annokset ovat neljälle henkilölle. Ruoan espanjankielinen nimi on sulkeissa.

 

LINSSIKEITTO (lentejas) 

- 300 g kuivia linssejä (katso pakkauksesta liotusaika)

- 1,5 litraa vettä

- 500 g paseerattua tomaattia

- 5 porkkanaa

- 4 pientä perunaa

- 2 isoa sipulia

- 1 dl oliiviöljyä

- 2 tl paprikamaustetta

- 1 tl suolaa

- 3 laakerinlehteä

- 0,5 dl agavesiirappia 

Kypsennetään 20 minuuttia painekattilassa. 

 

VIHANNESKASTIKE (pisto)

- 2 isoa sipulia 

- 1 dl oliiviöljyä 

Oliiviöljy laitetaan isoon paistokasariin ja sipulit pilkotaan öljyn joukkoon kypsymään hiljaiselle tulelle sillä aikaa kun pilkotaan muut vihannekset. 

- 1 punainen paprika

- 1 vihreä paprika

- 2 kesäkurpitsaa kuorineen

- 1 munakoiso

- 500 g paseerattua tomaattia

- 1 tl suolaa

- 0,5 dl agavesiirappia

Kypsennetään hiljaisella tulella 20 minuuttia. Syödään kokojyväpastan tai riisin kera. 

 

MALLORCALAINEN KASVISPIIRAKKA (coca de verduras)

Taikina (1 pellillinen):

- 1 dl kädenlämpöistä vettä 

- 1 dl oliiviöljyä

- puoli palaa hiivaa (25 g)

- 3 dl sämpyläjauhoja

- 1 tl suolaa

- 1 rkl agavesiirappia

Sekoita taikina ja kauli leivinpaperin päälle uunipellille. 

Päällys:

- 1 punainen paprika

- 1 vihreä paprika

- 1 iso sipuli

- 1 kesäkurpitsa kuorineen

- 1 dl oliiviöljyä

- 1 tl suolaa

- 1 tl paprikamaustetta

Pilko vihannekset ja sekoita oliiviöljy ja mausteet joukkoon ja levitä seos taikinan päälle. Paista uunissa 200 asteessa 20 minuuttia.

 

POTAJE eli kikherne-pinaatti-turskakeitto on tyypillinen hiljaisen viikon ruoka Espanjassa

- 1 dl oliiviöljyä

- 1 iso sipuli

- 2 valkosipulin kynttä

Laita oliiviöljy kattilaan ja pilko sinne sipuli ja valkosipulin kynnet kypsymään sillä aikaa, kun valmistelet muita aineksia.

- 1 tl paprikamaustetta

- 400 g kypsennettyjä kikherneitä

- 7 dl vettä

- 400 g sulatettua pakastepinaattia 

- 1 laakerinlehti

- 1 tl suolaa

Lisää kikherneet, pinaatti, vesi ja mausteet ja kypsennä hiljaisella tulella 10 minuuttia. 

- 400 g turskaa 

Lisää lopuksi paloiteltu turska ja anna kypsyä vielä 10 minuuttia. 

 

Kaikki ylläolevat ruoat valmistuvat noin puolessa tunnissa. Useissa ohjeissa oleva paprikamauste on espanjalaista savupaprikamaustetta, jota saa ostaa myös Suomesta. Ohjeissa olevan agavesiirapin voi korvata hunajalla, tavallisella siirapilla tai sokerilla. Hyvää ruokahalua! Qué aproveche!