Olen monta kertaa maininnut, että kun meille tulee vieraita tai suku kokoontuu mieheni tekee paellaa. Suurin osa Espanjassa käyneistä suomalaisista on maistanut tätä alunperin Valenciasta kotoisin olevaa riisiruokaa. Paella on espanjaksi sekä ruoka että laakea kahvallinen pannu, jossa ruokaa valmistetaan. Paellan tekoon tarvitaan aina riisiä, oliiviöljyä, suolaa ja vettä. Perinteiseen paellaan laitetaan kanaa, kania, etanoita, vihreitä papuja ja tomaattia. Meillä tätä versiota ei ole tehty koskaan. Usein käytämme mustekalaa, katkarapuja, simpukoita ja kalaa. Myös lihaa voi laittaa. Paellaan voi käyttää myös pelkkiä kasviksia.

Meillä tehdään usein paellaa, johon laitetaan artisokkaa ja turskaa. Musta riisi on minun suosikkini. Siihen tulee mustekalaa ja se värjätään mustekalan musteella. Sitä syödään valkosipulimajoneesin eli aliolin kanssa. Paella ei siis ole aina samanlaista, vaan aina tekijänsä näköistä. Meillä tehdään välillä myös paellapannussa tehtävää fideuáta, johon laitetaan riisin asemasta fideoita eli pastanuudeleita. Sen muita aineksia ovat kalaliemi, kala ja erilaiset merenelävät. Paellaa on helpointa tehdä ulkona, koska pannu laitetaan jalkojen päälle ja sen alle laitetaan kaasuritilä. Myös hellalla voi tehdä pienen paellan. Meillä on paellapannuja 4-, 10-, 20- ja 30-hengelle. Jos joku haluaa vielä enemmän tietoa paellasta tai sen historiasta, suosittelen Wikipediaa, jossa on hyvä sivusto asiasta.

Olin tänään silmälääkärin vastaanotolla. Edellisen kerran olen käynyt joskus yli 15 vuotta sitten Suomessa. Halusin varmistaa, etteivät sytostaattihoidot ja lääkkeet ole aiheuttaneet tuhoja. Silmälääkäri teki erilaisia tutkimuksia ja kaikki on kuulemma onneksi hyvin. Hän lähetti minut vielä varmuuden vuoksi campimetriaan, jota myös perimetriaksi kutsutaan ja suomeksi se näyttää olevan näkökenttätutkimus sekä optiseen kohererenssiin tomografiaan (OCT). Niissä poissuljetaan glaukooma ja verkkokalvon sairaudet. Sain tutkimuksiin ajat vasta tammikuussa, koska suunnitelmani on, että jos ensi viikon 18.10. onkologikäynnillä kaikki on kunnossa, tulen taas Suomeen tämän kuun lopussa. Äidilleni laitetaan lonkkaproteesi ja haluan tulla hoitamaan häntä leikkauksen jälkeen.