Olin vihdoinkin tänään puolisoni kanssa onkologin eli syöpätautien erikoislääkärin vastaanotolla. Aika siirtyi jo pari kertaa ja tänäänkin tohtori oli tunnin myöhässä aikataulusta. Hyvää kannatti kuitenkin odottaa. Lääkäri haastatteli ja tutki minut sen lisäksi, että hän oli jo selvästi tutustunut perusteellisesti tapaukseeni. Hän kuunteli keuhkot ja sydämen, tunnusteli imusolmukkeet, vatsan ja rinnat. Tutkittuaan hän rauhallisen perusteellisesti selitti, mitä nyt seuraa ja sen lisäksi sain kaiken mukaani kirjallisena. 

Rintasyöpäni on tyypiltään yleisintä duktaalista eli tiehytperäistä. Ennustettani parantavia tekijöitä ovat kasvaimen pieni koko (alle 2 cm), Her 2 -negatiivisuus ja syövän paikallisuus eli ettei se ollut vielä levinnyt imusolmukkeisiin. Syöpä löydettiin siis ajoissa. En tule tarvitsemaan sädehoitoa, koska koko rinta poistettiin. Hormonihoitoa kylläkin, jonka kestoa ei vielä määritelty. Kysymys kuuluukin nyt, tarvitsenko sytostaattihoitoa vai en. Sain nipun papereita, joita en ole vielä ehtinyt kaikkia lukea, enkä varsinkaan sisäistää suomeksi. Kasvain on sekä estrogeeni- että progesteronihormonipositiivinen, gradus 2 -luokkaa, molekyylitason alatyypiltään luminaali B ja jakautuvien solujen osuus Ki-67 40 - 50 %. Näiden tietojen pohjalta onkologi sanoi, että vain pieni osa tämän tyypin potilaista hyötyy sytostaattihoidosta, joten nyt kudosnäytteeni lähetetään Yhdysvaltoihin Oncotype DX -testiin. Testin perusteella selviää, hyödynkö sytostaattihoidosta vai jatketaanko pelkällä hormonihoidolla. Testin hinta on 3200 euroa. Lähetimme lääkärin lähetteet vakuutusyhtiöömme selvitykseen, kattaako vakuutuksemme testin. Samalla kuitenkin jo valtuutimme kudosnäytteeni  lähettämisen heti ja maksamme testin itse, vaikka vakuutus ei sitä korvaisikaan. Tälläisia tilanteita varten säästöt ovat olemassa. Sen verran ehdin jo tutkia, että testi on laajasti käytössä Yhdysvalloissa ja Espanjassa, mutta esimerkiksi Suomessa ei. En oikein pääsyt selville, johtuuko se testin korkeasta hinnasta. Onkologi selitti, että testi hyödyttää vain tiettyjä rintasyöpätyyppejä ja minulla on onni kuulua niihin. Onkologi sanoi rehellisesti, että sytostaattihoidot ovat niin rankkoja, että aina joku kuoleekin niihin, joten kannattaa selvittää, hyödynkö tosiaan hoidoista. Testistä selviää paitsi hyödynkö sytostaattihoidoista, myös minkä tyyppisiä sytostaatteja mahdollisesti tarvitsen.

Tuloksia odotellessa saan elää normaalia elämää ja onkologi kysyi, joko minulle on ilmestynyt paljon neuvojia, mitä saan syödä ja mitä pitää välttää ja nauroin että kyllä vaan. Hän kehotti olemaan kuuntelematta neuvojia ja syömään terveellisesti normaalia ruokaa ilman mitään lisäravinteita. Tulin ulos vastaanotolta onnellisen hämmentyneenä. Olin jo henkisesti niin valmistautunut aloittamaan sytostaattihoidot, että en tiennyt, mitä ajatella. Nyt on siis vielä olemassa mahdollisuus, että säästyn niiltä. Lueskelen ja sulattelen saamaani informaatiota ja kirjoitan sitten lisää.