En ollut tavannut gynekologiani rintasyöpädiagnoosin saamisen jälkeen 30.3., joten oli mukava tavata kaiken kokemani jälkeen. Kerroin ensin vähän päällimmäisiä kokemuksia, koska kaikki hoidot hän näki koneeltaan. Valitin koordinoinnin puutetta ja hän myönsi asian. No ensinnäkin näihin vaihdevuosioireisiin ei rintasyöpätapauksissa ole muuta apua kuin jo edellisessä blogikirjoituksessa mainitsemani venlafaksiini, jota en halua. Eli oireet on vain kestettävä. Hän teki sisätutkimuksen ja otti ultaäänen. Kohdun limakalvo on toistaiseksi normaali, eikä merkkejä endometrioosista vielä ole. Sitä tarkkaillaan nyt Tamoksifeenihoidon aikana tarkkaan. Palaan seuraavaan kontrolliin tammikuussa. Sytostaattien ja Tamoksifeenin aiheuttamaan emättimen kuivuuteen hän määräsi voidetta. 

Kysyin hänen mielipidettään toisen rinnan, munasarjojen ja kohdun poistosta. On selvää, että jos minulta löydetään rintasyöpägeeni, ne poistetaan, mutta jos ei, protokollan mukaan niitä ei poisteta. Poistaminen ei joka tapauksessa poista syövän uusiutumisen riskiä ja esim. Tamoksifeenihoito jatkuu joka tapauksessa, koska minulla kerran jo on syöpä. Hänen mukaansa leikkausriskejä ei myöskään pidä vähätellä. Hän ymmärtää haluni päästä kaikesta turhasta eroon, mutta sanoi minun olevan harvinainen potilas, koska yleensä suurin osa naisista miettii paljon myös esteettistä ja psykologista puolta, jos kaikki poistettaisiin. Nyt on siis vain kärsivällisesti odotettava geenitestin tulosta. En saa kuulemma odottaa positiivista tulosta, koska geneettinen syöpä on aina rajumpi ja vaikuttaa myös sukulaisiin.

Eilen jaksoin osallistua yhden lankomieheni syntymäpäivälounaalle. Tänään ennen lääkäriä tapasin kohtalotoverini, jonka kanssa olemme ystävystyneet hoitoprosessin aikana. Söimme yhdessä lounasta ja vaihdoimme kuulumisia. Kukaan ei voi ymmärtää paremmin kuin samassa tilanteessa oleva. Olimme kuin teinitytöt naisten vessassa vertailemassa väliaikaisia rintaproteesejamme! Meillä on yhteinen plastikkakirurgi ja onkologi. Olen muuttanut aamuiset kävelylenkkini jo sauvakävelyksi, eikä ole yksi eikä kaksi kertaa, kun minulle on kommentoitu, ettenkö ole huomannut, ettei ole lunta! Täällä sauvakävelijä on outo ilmestys. Huomenna aloitan hiljakseen pilates- ja spinning -tunnit. Liikunta ja terveelliset elämäntavat ovat ainoa keino toipua ja yrittää madaltaa syövän uusiutumisriskiä.