Aamulla kotona sain vielä syödä aamiaista ja tankkasin kaurapuuroa ja mustikkakeittoa kuten olen tehnyt maratonille lähtiessäni. Menin puolisoni kanssa sairaalaan klo 8.30. Olo oli jännittynyt. Rintaani ruiskutettiin radioaktiivista merkkiainetta ja meidät lähetettiin puistoon parin tunnin kävelylle odottamaan aineen vaikuttamista. Puolisoni loi espanjalaisia ystäviämme varten chattiryhmän, jossa hän alkoi informoida seikkailuni etenemistä. Sairaalaan palattuamme menin vartijaimusolmukkeen merkitsemiseen iltapäivän leikkausta varten.

Puolen päivän aikaan minut saateltiin omaan sviittiini. En meinannut uskoa silmiäni. Sain oman huoneiston, jossa on erillinen makuu- ja olohuone upeilla vuoristonäköaloilla! Puolisolleni on oma vuodesohva yöpymistä varten, jääkaappi, televisio, lukemista, iso kylpyhuone kaikilla kosmetiikoilla kuin viiden tähden hotelleissa! Totesimme yhteen ääneen, että tätä vakuutusta on kannattanut maksaa ja jos näissä puitteissa ei toivu niin ei sitten missään. Ystävälliset sairaanhoitajat esittelivät huoneen, laittoivat minulle tunnistusrannekkeen, ottivat verenpaineen ja haapisaturaation, toivat leikkausvaatteet, kyselivät mahdollisen lääkityksen ja ruokavalion. Plastikkakirugi kävi piirtämässä rintaani leikkausmerkinnät.

Iltapäivällä klo 14.45 minut haettiin leikkausvalmisteluihin ja hyvästelin puolisoni. Ei itkettänyt, vaan jännitti kuin seikkailuun lähtiessä. Minulle avattiin suoniyhteys ja kirurgi ja anestesialääkäri kävivät juttelemassa kanssani. En ottanut tarjottua rauhoittavaa lääkettä, koska tunsin oloni rauhalliseksi. Leikkaussalissa sain heti lämpöpeitteen todettuani, että täällähän on kylmä kuin Suomessa! Nukutukseen vaipuminen oli miellyttävä tunne. Heräsin kuuden jälkeen eli vajaan kolmen tunnin nukutuksen jälkeen euforisena. Minulla ei ollut kipuja, vaan nälkä ja jano! Heräämön henkilökunta oli mukavaa ja nautin taas olostani lämpöpeitteen alla. Kahdeksan jälkeen pääsin takaisin sviittiini, jossa puolisoni odotti minua. 

Kirurgi oli kertonut puolisolleni, että leikkaus oli sujunut hyvin ja minulta oli poistettu paitsi koko rinta myös vartijaimusolmuke ja kaksi muuta imusolmuketta, joissa oli mikrometastaaseja eli pieniä etäpesäkkeitä. Koko kainaloa ei kuitenkaan ollut tarvinnut puhdistaa. Käteni ei ollut turvoksissa ja pystyin liikuttamaan sitä normaalisti olkatasolle asti. Uuden rinnan rakennus oli aloitettu. Minulle oli laitettu rinnan ympäri tukevat siteet, joiden alta tulee dreeni ja kuljetan mukanani koko ajan pulloa, johon dreenistä tuleva kudosneste valuu. Sain heti huoneessani juoda ja hetken päästä minulle tuotiin myös illallista. Pääsin myös vessaan ja iltapesulle. Soittelin ja viestittelin perheelle ja ystäville Suomessa ja Espanjassa.