Puolisoni pääsi eilen kotiin torstain prostataleikkauksen jälkeen. Virtsakatetri poistetaan huomenna ja haavahakaset 21.7. Nyt meitä on täällä siis kaksi potilasta! Toisen sytostaattihoidon aiheuttamat sivuoireet hirvittävä väsymys, lihaskivut ja ruokahaluttomuus alkoivat jälleen sunnuntaina. Eilen minulla oli plastikkakirurgin vastaanotto. Yhteistuumin päätimme, että rinnan väliaikaista proteesia ei nyt sytostaattihoidon aikana täytetä enää enempää, koska ensimmäisen hoitokerran jälkeen rinta turposi ja kipuili. Minulla on nyt aivan tarpeeksi tekemistä tämän sytostaattihoidon kanssa. Seuraava kontrolli on viimeisen sytostaattiannoksen jälkeen 24.8. 

Kävin juttelemassa onkologin sihteerin kanssa viime viikon allergisesta reaktiosta ja hän ohjasi minut onkologin juttusille. Onkologi haluaa nyt allergialääkärin mielipiteen, voidaanko doketakselilla jatkaa vai pitääkö sytostaatti vaihtaa. Sain vastaanottoajan allergialääkärille jo täksi aamuksi. Tähän väliin huomautus, että Espanjassa on nyt kuumin kesä yli 40 vuoteen! Lämpötila nousee joka päivä lähes 40 asteeseen! Yleensä en kärsi kuumuudesta, mutta nyt tämä sairastaminen ja lähes päivittäiset sairaalareissut tässä kuumuudessa ottavat voimille. Eilisiltana aloitin taas vastustuskykyä nostavien injektioiden pistämisen viitenä peräkkäisenä iltana. Pistämisen jälkeen tulee aina vähän huono olo, vaikka otan gramman parasetamolia ennen pistämistä, kuten on neuvottu. Viime yönä myös kutinaoireet alkoivat taas uudestaan.

Aamulla huimasi ja oli huono olo, mutta pakotin itseni syömään kaurapuuroa ja mustikkasoppaa ja lähdin bussilla sairaalaan. Allergiaalääkäri vähän ihmetteli, miten olin saanut toisen doketakseliannoksen, vaikka jo ensimmäisestä tuli allerginen reaktio. Hän myös luuli, että jäin sisälle sairaalaan toisen reaktion jälkeen. Jätin kertomatta, että menin hoidon jälkeen vielä katsomaan samana päivänä leikattua puolisoani ja sitten tulin yksin kotiin. Doketakselia minulle voidaan kuulemma antaa ainoastaan teho-osasto -oloissa eli hän suosittelee sytostaatin vaihtamista. Kaikki iho-oireeni ja ilmeisesti kutinatkin ovat siis osa tätä allergista reaktiota. Torstaiksi sain ajan onkologille keskustelemaan sytostaatin vaihdosta. Olo on ristiriitainen. Toisaalta olen tyytyväinen, että en ole liioitellut, vaan allergiset reaktiot pitää ottaa vakavasti. Toisaalta sytostaatin vaihtaminen pelottaa, enkä vielä tiedä, jatketaanko tästä vai pitääkö koko hoito aloittaa alusta.

"Serranon perheeni" alkaa nyt olla liikaa minulle kaiken tämän keskellä. Eilen meillä oli yksi lankomies ruokapöydässä ja toinen lankomies kävi illalla vaimonsa kanssa. Tänään aamupäivällä anoppi ilmestyi tänne kokkaamaan yhden lankomiehen kanssa. He lähtivät, mutta ruoka-aikaan ilmestyi toinen lankomies ja puolisoni aikuinen poika. Keittiöpuuhat tässä kunnossa, kun molemmat nyt olemme ja tässä kuumuudessa eivät ole aivan kevyitä. Tämä ikuinen vieraiden kestittäminen on yksi vaikeimmista kulttuuriin liittyvistä haasteistani täällä terveenä ollessanikin.