Menetin eilen "sytostaattineitsyyteni" kuten yksi kohtalotoveri kuvasi hoitojen aloittamista. Aamupalan yhteydessä otin vatsansuojalääkettä ja 16 mg kortisonia, kuten onkologi oli määrännyt. Lähdin pilates- ja spinning -tunneille. Siellä huomasin jo, että kortisoni alkoi vaikuttaa lievänä vapinana ja euforisuutena. Lounaan jälkeen menin bussilla sairaalaan ja ensin onkologin vastaanotolle. Painoni on pudonnut pari kiloa leikkauksen jälkeen. Sytostaattiannos laskettiin siis mitoille 165 cm ja 54 kg. Onkologi selitti tuttuun tapaansa tarkkaan ja antoi minulle kaiken kirjallisena. Tänä aamuna otin saman annoksen vatsansuojalääkettä ja kortisonia, illalla taas kortisonia ja huomisaamuna jälleen vatsansuojalääke ja kortisoni sivuoireiden ehkäisyyn. Ensi viikolla pistän itse ihon alle maanantaista perjantaihin Filgrastim-nimistä lääkettä (Suomessa tietääkseni nimellä Neulasta), joka lisää luuytimen valkosolujen tuottoa ja auttaa infektioiden torjunnassa, kun sytostaattihoito laskee vastustuskykyä. Sain lääkkeet sairaalasta mukaani. Puoli tuntia ennen pistämistä minun tulee ottaa 1 g parasetamolia, koska lääke voi aiheuttaa sivuoireina influenssan oireita: kuumetta, lihaskipuja jne. Pistos laitetaan iltaisin. Onkologi kirjoitti minulle myös pahoinvoinnin estolääke Primperania, jota voi ottaa kahdeksan tunnin välein, jos tulee pahoinvointia. Jos kuume nousee yli 38,5 tai tulee kovia vatskipuja tai voimakasta ripulia, minun on mentävä kiireesti päivystykseen. Seuraava hoito on 9.7. Minun on ensin mentävä verikokeisiin, jotta nähdään, miten elimistöni on kestänyt 1. hoitoa. Onkologi tarkistaa verikokeet ja jos kaikki on hyvin samana päivänä saan toisen sytostaattiannoksen.

Onkologin vastaanotolta siirryin päiväsairaalan puolelle, jossa hoidot annetaan. Se on avara ja valoisa sali puistonäkymillä, jossa jokaisella on hoitotuoli, jonka voi säätää haluamaansa asentoon. Kahta potilasta kohden on aina yksi TV, jos haluaa katsella. Tunsin olevani toistaisesi huippu-urheilijan näköinen verrattuna moniin kalpeisiin, hiuksettomiin ja langanlaihoihin kohtalotovereihin. Aluksi otettiin verenpaine ja sain luettavaksi lehtisen sytostaattihoidoista. Hoitajat olivat todella mukavia ja asiantuntevia. Tänään olisin voinut mennä myös uusien potilaiden tutustumiskäynnille, mutta en luvannut matkustaa taas yli kahta tuntia sitä varten. Hoidon aikana saa halutessaan ilmaiseksi välipalaa ja juotavia. Leikatun puolen kädestä ei voi enää koskaan ottaa verenpainetta, verikoetta tai laittaa suonikanyylia. Kanyyli laitettiin siis oikeaan käteen. Hoito aloittettiin klo 17 doketakselilla, enkä aluksi tuntenut mitään erikoista, vaan lueskelin rauhassa onkologilta saamaani materiaalia ja sytostaattihoitolehtistä. Puolen tunnin kuluttua vatsaa alkoi yllättäen vääntää, tunsin miten kasvoja ja kaulaa alkoi kuumottaa ja hengitys vaikeutui. Kutsuin hoitajaa, joka jo muutenkin tarkkaili minua, koska olin ensikertalainen. Tiputus katkaistiin välittömästi ja sain nopeasti suoneen antihistamiinia ja 100 mg kortisonia. Reaktio meni nopeasti ohi ja hoitoa voitiin jatkaa rauhallisella tahdilla. Alunperin minulle oli kerrottu hoidon kestävän reilu kaksi tuntia, mutta lopulta olin tiputuksessa kolme tuntia. Sytostaattien tiputtamisen jälkeen suoni vielä huuhdellaan keittosuolalla. Doketaksel aiheuttaa kuulemma aika usein allergisia reaktioita, eikä tämä reaktio tarkoita sitä, että se välttämättä toistuu muilla kerroilla. Pääsin siis säikähdyksellä. Puolisoni odotti minua odotustilassa ja pääsin hänen kanssaan kotiin. Illalla olo oli kuin humalassa. Ei ollut nälkä, mutta pakotin itseni syömään iltapalaa. Kuten olin arvellutkin en nukkunut ollenkaan suuren kortisoniannoksen vuoksi. Vietin kuitenkin kuusi tuntia sängyssä, jotta ruumis sai levätä. Tänä aamuna olen sitten hyödyntänyt kortisonihumalaa ja ollut kävelylenkillä 50 suojakertoimet iholla ja tehnyt pientä juhannussiivoa. Kasvot ovat kortisonista punaiset kuin olisin tullut saunasta ja vatsassa velloo välillä. Olinkin jo kuullut, että kortisonia otettaessa moni saa kotinsa ja kaappinsa järjestykseen euforian ansiosta.

Sytostaattilehtinen on kattava paketti. Tässä otsikoita:  mitä on solunsalpaajahoito, kauanko se kestää, miten sitä annetaan, onko kipuja, tuleeko kuumetta, miten väsymyksen kanssa selviää, miten ehkäistä pahoinvointia, miten pitää huolta hiuksista, seksi. Muita ohjeita ovat mm. huolehdi hyvin hygieniasta, vältä haavoja, vältä kontaktia infektiotautia sairastavien ihmisten kanssa, käytä pehmeää hammasharjaa, vältä aurinkoa, älä käytä mitään alkoholipitoista ainetta iholla, tarkkaile mustelmia, nenäverenvuotoja, ikenien verenvuotoja ja mahdollisia veriulosteita, vältä urheilulajeja, joissa voi loukkantua, vältä pitkäaikaista matkustamista, älä käytä alkoholia, äläkä mitään luontaistuotteita tai lääkkeitä, joita lääkärisi ei ole sinulle määrännyt, jos suunnittelet tuelvaisuudessa raskautta, käänny asiantuntijoiden puoleen. 

Hyvää juhannusta!